مشاوره و روان درمانی- مشاوره تلفنی
در این وبلاگ به طور محدود تجارب بالینی و راهکارهای تجربه شده در مشاوره و روان درمانی را با همکاران و مراجعین عزیز در میان می گذاریم
کلمات کلیدی مطالب
نویسنده: دکتر بیوک تاجری - ۱۳٩٠/۱/۱۱

 

محافظت از بافت‌های مغز با مصرف روغن ماهی

محققان می‌گویند: روغن ماهی از وارد آمدن آسیب‌ به بافت‌های مغز جلوگیری می‌کند. محققان آمریکایی معتقدند: روغن ماهی دارای ماده خاصی است که پس از سکته از وقوع آسیب‌های مغزى جلوگیری می‌کند. این ماده که دوکوساهگزانوایک اسید نام دارد از بافت‌های مغزی محافظت می‌کند و پس از سکته، بهبودی فرد را تسریع می‌کند. دکتر نیکولاس بازان در این خصوص گفت: ما تازه به تاثیر عمده امگا 3 و اسیدهاى چرب اساسى بر سکته پی برده‌ایم. محققان با آزمایش تاثیرات روغن ماهی بر موش‌های آزمایشگاهی به این نتایج دست یافته‌اند.

خطر تداخل مرکبات با داروها

متخصصان تغذیه هشدار دادند: آب گریپ فروت و سایر محصولات و فرآورده‌های این میوه و همچنین برخی از مرکبات خاص ممکن است با بعضی از انواع داروهای تجویزی که روزانه مصرف می‌کنید، تداخل ایجاد کرده و گاهی اوقات پیامدهای خطرناکی داشته باشند. متخصصان تاکید کردند که این تداخلات را بی‌اهمیت و ناچیز نپندارید، چون در برخی از موارد ممکن است سبب بروز مشکلات بهداشتی خطرناک شوند.به همین دلیل متخصصان توصیه می‌کنند در صورتی که از داروهای تجویزی استفاده می‌کنند، پیش از مصرف گریپ فروت و یا مرکبات دیگر حتما باید با پزشک خود مشورت کنید. شاید حتی مجبور باشید که گریپ فروت را از رژیم غذایی خود حذف کنید. به گزارش سایت تخصصی مرکز پزشکی هایو کلینیک، نکته مهم دیگری که باید به خاطر داشته باشید، این است که حتی اگر زمان مصرف دارو و گریپ فروت متفاوت باشد، باز هم نمی‌تواند از این تداخل جلوگیری کند. این متخصصان تصریح کردند: گریپ فروت و برخی از مرکبات حاوی مواد شیمیایی خاصی هستند که با آنزیم‌های تجزیه کننده داروهای خاص در دستگاه گوارش بدن مداخله می‌کنند. در نتیجه دوز بیشتری از دارو در بدن باقی می‌ماند و این امر عوارض جانبی و پیامدهای نامطلوبی می‌تواند برای بدن داشته باشد.

دیابت

زمانی نه‌چندان دور مشکل اصلی جامعه ایرانی، شیوع و بروز فراوان بیماری‌های واگیردار بود اکنون در چندسال اخیر با توسعه خدمات بهداشتی و درمانی شاهد رشد قابل توجه و هشداردهنده بیماری‌های غیرواگیر هستیم. کارشناسان حوزه بهداشت و درمان معتقدند تغییر رفتار، شیوه‌های زندگی و تغذیه، کم شدن میزان تحرک به‌واسطه مدرن‌شدن ابزار و روش‌های زندگی، آلودگی‌های زیست‌محیطی، کمی آگاهی‌های فردی و اجتماعی در خصوص بیماری‌ها و شیوه‌های درست مقابله و پیشگیری از آنها و توسعه و پیشرفت در عرصه‌های پزشکی و تشخیص بهتر بیماری‌ها در افراد به علت دسترسی بیشتر افراد به پزشکان و مراکز تشخیص طبی تخصصی، همچنین پیشگیری از شیوع و بروز مشکلات ناشی از بیماری‌های واگیر علل تغییر چهره بیماری‌های از واگیر به غیرواگیر است. از بیماری‌های مهم با عوارض گسترده و تاثیرفراوان در زندگی فرد و خانوادگی، دیابت نوع دو (دیابت بزرگسالان) ویا دیابت غیر وابسته به انسولین است. صغری جوادی، کارشناس بیماری‌های غیرواگیر استان فارس به ایسنا می‌گوید: براساس آمار دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک و بزرگترین اپیدمی هزاره سوم و هزینه‌بر، پیچیده و ناتوان کننده است. به گفته وی، با رواج الگوی زندگی ماشینی و صنعتی در جوامع در حال توسعه که با کم تحرکی و تغذیه نامناسب و استرس و فشارهای روحی همراه است، میزان بروز دیابت به‌ویژه دیابت نوع 2 افزایش بسیاری داشته است. جوادی ادامه می‌دهد:متأسفانه سرعت رشد این بیماری بسیار سریع‌تر از پیش بینی‌ها است و هم‌اکنون بالغ بر 250 میلیون دیابتی در دنیا وجود دارند و روز به روز به این جمعیت افزوده می‌شود. این کارشناس بیماری‌های غیرواگیرتصریح می‌کند: بررسی‌های اخیر نشان داده است دست‌کم 3 میلیون نفر دیابتی در کشور زندگی می‌کنند که متأسفانه حدود نیمی از آنها از بیماری خود اطلاعی ندارند و بسیاری از این بیماران به هنگام بروز عوارض دیررس دیابت متوجه ابتلاء خود به بیماری می‌شوند وی چاقی و اضافه وزن را مهمترین عامل خطر در ابتلا به دیابت برمی‌شمارد و می‌افزاید: این در حالی است که پدیده چاقی رو به افزایش است از این‌رو امکان تخمین دقیق بروز دیابت را مشکل می‌کند. جوادی می‌گوید: با توجه به مطالعات کشوری، شیوع دیابت 2 تا 3 درصد کل جمعیت کشور و 7 و سه درصد افراد بالای 30 سال است و میزان جمعیت زنان مبتلا به دیابت در کشور 2 برابر مردان است که شایع‌ترین علت آن چاقی است. وی با بیان اینکه دیابت شانزدهمین علت مرگ در مردان و زنان ایرانی است در ادامه یادآور می‌شود: بسیاری از مرگ‌های ناشی از دیابت و عوارض آن تحت عنوان بیماری‌های قلبی عروقی، نارسایی کلیوی و سکته‌های مغزی تقسیم بندی می‌شوند و در سنین فعال بیماربه لحاظ اقتصادی رخ می‌دهد. این کارشناس خاطرنشان می‌کند: پس از 15 سال از ابتلا به دیابت، 2 درصد بیماران به کوری و 10 درصد به درجات مختلفی از کم بینایی دچارمی‌شوند هم‌چنین 10 تا 20 درصد بر اثر نارسایی کلیوی جان خود را از دست می‌دهند و بیش از 50 درصد بیماران نوروپاتی دیابتی (گرفتاری عصب) و مشکلات ناشی از آن دچار می‌شوند. جوادی با تاکید براینکه در صورت بهبود روش زندگی (Lifestyle) می‌توان بروز دیابت را 11 سال به تأخیر انداخت و حتی در 20 درصد موارد آن را منتفی کرد، می‌افزاید: مداخلات مؤثر در روش زندگی شامل کاهش وزن دست‌کم تا 7 درصد از وزن اولیه فرد با استفاده از رژیم غذایی سالم،‌ کم چرب، پرکربوهیدرات و فعالیت بدنی با شدت متوسط با حداقل 150 دقیقه در هفته است. به گفته این کارشناس بیماری‌های غیرواگیر، پرفشاری خون، سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت شانس بروز دیابت نوع 2 را تا دو برابر افزایش می‌دهد بنابراین کنترل مطلوب فشار و چربی خون، ترک استعمال دخانیات از بروز دیابت و بیماری‌های قلب وعروق و مرگ و میر ناشی از آن می‌کاهد. جوادی یادآور می‌شود: با پیرشدن چهره جمعیت کشور مشکلات ناشی از دیابت و عوارض آن مشهود می‌شود و اجرای برنامه پیشگیری و کنترل دیابت در کشور می‌تواند نقش اساسی در کاهش بار بیماری و نهایتاً هزینه‌های آن در کشور داشته باشد. این کارشناس بیماری‌های غیرواگیر با تاکید بر ضرورت غربالگری مناسب و دقیق و ساده در ادامه به غربالگری رایگان مراکز و پایگاه‌های بهداشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای افراد بالای 30 سال اشاره می‌کند و می‌افزاید: با غربالگری می‌توان این بیماری را در مراحل اولیه و حتی مراحل پیش از بروز علایم و نشانه‌های بالینی شناسایی و با کنترل مؤثر این بیماری از بروز عوارض زودرس و دیررس آن پیشگیری کرد. محسن مقدمی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، جمعیت بیماران دیابتی در روستاها را چهار درصد عنوان و خاطرنشان می‌کند: به علت نوع تغذیه و زندگی شهرنشینی، این میزان در شهرها هفت درصد است. مقدمی با بیان اینکه 20 درصد روستانشینان اضافه وزن دارند، گفت: این در حالی است که 30 درصد شهرنشینان به علت شرایط زندگی شهرنشینی اضافه وزن دارند. وی با اشاره به افتتاح مراکز غربالگری در شهرها می‌گوید: این کلینیک‌ها، غربالگری و خدمات درمانی را به صورت ابتدایی و مراقبت‌های اولیه انجام می‌دهند. معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز مهم‌ترین عامل بیماری‌های قلب و عروق و دیالیز را دیابت عنوان و اضافه می‌کند: با سرمایه‌گذاری در این بخش از مصرف هزینه‌های درمانی اضافه جلوگیری می‌شود. براساس این گزارش، مریم فروردین مسوول بیماری‌های غیرواگیرمرکز بهداشت شهرستان شیراز نیز با بیان اینکه این کلینیک‌ هم‌زمان با افتتاح مراکز مشابه در پنج شهر کشور با یک میلیون نفر جمعیت به بهره‌برداری می‌رسد، می‌گوید: در این مرکز غربالگری دیابت، فشار و چربی خون و بیماری‌های قلبی افراد بالای 30 سال انجام می‌شود.

 

 

کدو حلوایی وخواص شفادهنده و زیبایی بخش

کدو حلوایی یکی از نیروگاه‌های تولید ریزمغذی‌های حیات بخش در طبیعت است که با بیش از یکصد ماده مغذی و شفابخش بسته بندی شده و در عین حال برای حفظ زیبایی نیز بسیار مفید است. اگر مثل اکثر زنان در سال خیلی به ندرت به یاد این محصول جالیزی می‌افتید باید بدانید که سرشار از خواص آنتی اکسیدانی است که سلامت بدن را تقویت می‌کند، در حفاظت از پوست موثر است و خاصیت بیماری زدایی نیز دارد. سایت اینترنتی «وی دام» با انتشار مقاله‌ای تخصصی در این زمینه گزارش داد: متخصصان پوست تاکید می‌کنند که کدو حلوایی در زمینه مراقبت از پوست قدرتمند و بی‌نظیر است. این گیاه خوراکی حاوی اکسید‌های قدرتمند آنتی هیدروکسی است که یک اسید طبیعی در میوه است و سلول‌های مرده پوست را برطرف کرده و پوست را درخشان می‌کند. همچنین حاوی ویتامین A است که به تولید سلول‌های پوستی جدید و نرم‌تر و جوان‌تر شدن این بافت کمک می‌کند. کدو حوایی با داشتن غنی‌ترین ریزمغذی‌ها، مجهز به سلاح‌هایی موثر برای مقابله با بیماری‌ها است. دکتر ویلیام کلوور ـ متخصص انستیتو ملی سرطان آمریکاـ در این باره می‌گوید: کدو حلوایی به دلیل داشتن مقادیر بالای کاروتنوئید30 درصد از بروز تمام انواع سرطان‌ها پیشگیری می‌کند. علاوه بر این کدو حلوایی به دلیل دارا بودن مقادیر بالای بتاکاروتن که در میوه‌ها و سبزی‌های نارنجی رنگ مثل هویج و کدو به وفور یافت می‌شود، از پوست در برابر تشعشعات ماوراء بنفش محافظت می‌کند و مصرف عصاره آن به طور روزانه حتی تاثیر محافظتی کرم ضد آفتاب را افزایش می‌دهد. به علاوه عصاره کدو حلوایی لایه محافظتی روی پوست در برابر فاکتورهای محیط زیستی دیگر مثل آلودگی هوا، استرس و دود سیگار ایجاد می‌کند. بر اساس این گزارش، تخمه‌های کدو حلوایی به دلیل این که منابع سرشار از عنصر روی و اسیدهای چرب امگا ـ 3 هستند، مهارت و توان مغز را بالا برده و به شما کمک می‌کند بهتر و سریع‌تر فکر کنید، ذهن شما را تیزتر کرده و در عین حال سبب تقویت تراکم استخوان‌های سالم می‌شود. اسیدهای چرب موجود در این محصول جالیزی همچنین در از بین بردن چین و چروک‌های پوست موثر است. کدو حلوایی علاوه بر این‌ها سرشار از ویتامین C است. همچنین کارشناسان می‌گویند: اگر به هنگام پخت و پز اندکی از روغن تخم کدو استفاده کنید، در تقویت بهداشت دهان و دندان شما و پیشگیری از پوسیدگی دندان‌ها بسیار موثر است.

شیوع دیابت نوع 2 در کودکان جامعه رو به افزایش است

در حال حاضر شیوع دیابت نوع 2 در کودکان ایرانی رو به افزایش است که علل عمده این شیوع، چاقی شکمی شناخته شده است. دکتر میترا ازراتی متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: در حال حاضر بیماری دیابت شیوع قابل توجهی در جهان به ویژه ایران دارد که تغییر شیوه زندگی و رفتارهای بد تغذیه ای از علل عمده ایجاد این بیماری خاموش هستند.وی با اشاره به اینکه تغذیه مناسب نقش موثری در کنترل دیابت دارد،گفت: به طور کلی فاکتور تغذیه در افرادی که به طور ژنتیکی احتمال ابتلا به دیابت را دارند نقش مهمی دارد؛ زیرا کنترل وزن و جلوگیری از اضافه وزن در این افراد می تواند آنها را از خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مصون نگه دارد.ازراتی با بیان اینکه نوع تغذیه تاثیر به سزایی در ایجاد این بیماری دارد،ادامه داد: متاسفانه هم اکنون آمار کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 در کشورمان رو به افزایش است که این امر نشان دهنده شیوع دیابت در سن پایین است؛ این درحالی است که این کودکان بیشتر دارای چاقی شکمی هستند که این نوع چاقی از عوامل ایجاد کننده دیابت نوع دو است.وی گفت: کاهش وزن در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، تا حدود 10 درصد می تواند در کاهش قند خون این افراد اثر به سزایی داشته باشد؛ بنابراین ورزش به خصوص پیاده روی در افرادی که قند خونشان کنترل شده است اثر مفیدی دارد.این متخصص تغذیه در بخش دیگری از سخنان خود به عوارض دیابت اشاره و تصریح کرد: کسانی که قندخونشان را کنترل نمی کنند حداقل 10 سال زودتر عوارض این بیماری خاموش در آنها نمایان می شود و در این افراد به علت نیرو و چاقی ایجاد شده دچار حمله قلبی می شوند و احساس دردی را در قفسه سینه احساس نمی کنند؛ بنابراین در اثر حمله قلبی فوت می کنند.ازراتی تصریح کرد: طبق تحقیقات انجام شده مصرف سویا در کاهش و بهبود قند خون اثر به سزایی دارد. همچنین فرآورده های پروبیوتیکی و فیبرهای محلول در کنترل قند خون موثر هستند.وی با بیان اینکه قهوه اثر خوبی در کنترل قند خون دارد، ادامه داد: طبق جدیدترین تحقیقات قهوه دارای ماده شیمیایی خاص است که این ماده موجب می شود تولید قند در کبد کاهش یابد. بنابراین نوشیدن دو فنجان قهوه در روز اثر بسزایی در کنترل قند خون دارد.این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: طبق تحقیقات جدید شکلات تلخ نیز به علت اثرات آنتی اکسیدانی در کاهش قند خون و پیشگیری از عوارض دیابت در مبتلایان به حساسیت تاثیر سودمندی دارد.

بیماری های قلبی باعث تورم لثه ها می شود

مبتلایان به بیماری های قلبی، از جمله افرادی که سابقه سکته قلبی، آنژین صدری، نارسایی دریچه های قلب و تپش قلب دارند، بیشتر از سایر افراد به تورم لثه، سوزش و خشکی دهان و آسیب دیدگی استخوان فک دچار می شوند. فرزانه آقاحسینی افزود: نارسایی های قلبی با سلامت دهان و دندان رابطه داشته و افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی از جمله سابقه سکته قلبی، آنژین صدری، نارسایی دریچه های قلبی و یا بیماری هایی که موجب کاهش خونرسانی به قلب می شوند، بیشتر به بیماری های دهان و دندان مبتلا می شوند.وی اظهار داشت: کاهش یا افزایش ضربان قلب به طوری که ضربان قلب کمتر از 60 و یا بیشتر از 100 تپش در دقیقه باشد، فرد را از نظر سلامت دهان و دندان به خطر می اندازد.این متخصص دهان و دندان ادامه داد: تورم لثه، آسیب دیدگی استخوان فک، سوزش دهان و دندان و افزایش حجم پوسیدگی دندان ها در افراد مبتلا به ناراحتی های قلبی، بیشتر از سایر افراد مشاهده می شود.

 

 

سلامت مجاری تنفسی با مصرف کیوی  

یک متخصص تغذیه گفت: ویتامین C موجود در کیوی در حفاظت از بدن علیه رادیکال‌های آزاد و بهبود سلامتی نقش دارد و مصرف کیوی برای سلامت مجاری تنفسی مفید است.سارا عابدینی افزود: کیوی میوه‌ای سرشار از ویتامین‌ها، فلاونوئیدها و مواد معدنی است مخصوصاً حاوی مقادیر زیادی ویتامین C و پتاسیم و بتا کاروتن است. وی گفت: مصرف کیوی برای سلامت مجاری تنفسی مفید است. کیوی حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین‌های A ،E ، C است. این متخصص تغذیه و رژیم درمانی افزود: ویتامین C آنتی اکسیدانی محلول در آب است که نقش آن در حفاظت از بدن علیه رادیکال‌های آزاد و بهبود سلامتی در افرادی که به طور منظم آن را دریافت می‌کنند.ضد انواع بیماری‌ها از قلبی عروقی و سرطان‌ها و چاقی به اثبات رسیده است. عابدینی گفت: ویتامین E هم اثراتی مشابه با ویتامین C دارد که یک ویتامین محلول در آب است. کیوی مقادیر قابل توجهی از این ویتامین‌ها است و بنابراین در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد بدن مارا محافظت می‌کند. وی افزود: اثرات کیوی روی سلامت مجاری تنفسی فقط محدود به وجود ویتامین C و پتاسیم موجود در آن نیست بلکه کیوی حاوی مواد مفید دیگری هم هست که هنوز به طور کامل شناخته نشده اند، اما این مواد خیلی شبیه به فلاونوئیدها هستند که به حفاظت از سلول‌ها در برابر آسیب‌های اکسیداتیو و DNA در برابر آسیب و جهش کمک می‌کنند.

 

توجه بیشتر به مشکل سوءتغذیه در سالمندان ضروری است

سوء تغذیه درسالمندان از مهمترین دلایل کاهش کیفیت زندگی آنها می باشد لذا توجه بیشتر به این مشکل سالمندان بسیار ضروری است. ابوالفضل وفایی نژاد متخصص غدد و متابولیسم گفت:به دلیل شرایط خاص جسمی در دوران سالمندی احتمال اختلال در متابولیسم و سوخت و ساز بدن زیاد است به همین دلیل افراد سالمند بیشتر در معرض برخی ازبیماری ها و اختلالات درونی هستند. وی افزود:سوء تغذیه یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در دنیا است که به طور معمول کودکان و سالمندان بیشتر از دیگران در معرض آسیب های ناشی از آن هستند.وفایی نژاد ادامه داد:با افزایش سن ترشح اسید معده کمتر و لایه های پوششی دستگاه گوارش دچار اختلال و کاهش ضخامت می شوند که به واسطه این عوامل سرعت جذب مواد غذایی را کاهش و از این طریق خطر سوء تغذیه را افزایش می دهد.این متخصص غدد و متابولیسم با اشاره به اینکه مشکلات روحی و روانی در افراد مسن و سالمند شایع است تاکید کرد:مشکلات روحی و روانی به ویژه انزوا، گوشه نشینی و افسردگی با کاهش اشتها خطر کمبود مواد غذایی در سالمندان را افزایش می دهد.وی خاطرنشان کرد:با توجه به اینکه سوء تغذیه در افراد سالمند از مهمترین دلایل کاهش کیفیت زندگی در آنها می باشد لذا توجه بیشتر به این مشکل در افراد سالمند بسیار ضروری است.وفایی نژاد با بیان اینکه توجه به نیازهای مختلف سالمندان به ارتقای کیفیت زندگی آنها کمک قابل توجهی می کند یادآور شد:یکی از نیازهایی که در دوران سالمندی باید توجه بیشتری به آن کرد نیازهای تغذیه ای آنها است که خانواده و نزدیکان فرد سالمند مهمترین وظیفه را در برطرف کردن این نیازها دارند.

درمان آسیب‌های کبدی با مصرف «کورکورمین» موجود در ادویه‌ها

به گفته‌ دانشمندان دانشگاه سنت لوئیس، «کورکورمین» یک ماده شیمیایی که باعث تندی ادویه کاری می‌شود، آسیب‌های کبدی ناشی از فرم پیش‌رفته یک وضعیت به‌ نام بیماری کبد چرب را درمان و نیز از آن جلوگیری می‌کند. کورکورمین در زردچوبه، گیاهی که هزاران سال است چینی‌ها از آن برای داروهای سنتی استفاده می‌کنند، وجود دارد. تحقیقات جدید دانشگاه سنت لوئیس قدرت این ماده شیمیایی را در مقابله با بیماری بسیار رایج کبد چرب موسوم به «استئاتوهپاتیت غیرالکلی» (NASH) مورد توجه قرار داده است.NASH که با چاقی و اضافه وزن مرتبط است، 3 تا 4 درصد بزرگسالان ایالات متحده را مبتلا ساخته و می‌تواند به نوعی اختلال کبدی به نام فیبروز و احتمالا سیروز، سرطان کبد و بعد مرگ منجر شود. مقادیر زیاد لپتین، گلوکز و انسولین خون عمدتا در بیماران مبتلا به اضافه وزن و دیابت نوع دو مشاهده می‌شود که ممکن است به فیبروز کبدی مرتبط با NASH ربط داشته باشد. لپتین نقش مهمی در پیشرفت فیبروز کبدی ایفا می‌کند. دانشمندان در طی این تحقیقات دریافتند که کورکورمین تاثیرات لپتین بر فعال‌سازی سلول‌های کبدی را رفع می‌کند. این تحقیقات می‌تواند پیشرفت جدیدی در درمان بیماری کبدی و بیماری‌های مرتبط با آن باشد.

 

 کم کاری تیروئید رشد مغز را مختل می کند

کم کاری تیروئید در سنین کودکی بر رشد جسمی و مغزی و در نهایت بر فعالیت های بدنی و درسی کودکان تاثیر می گذارد. دکتر مجید رمضانژاد متخصص غدد و متابولیسم افزود: در صورتی که کودک از لحاظ قدی و وزنی رشد نمی کند و تمایل به گوشه گیری داشته و دارای سر و صورت پف آلود، رنگ زرد و موی خشک است باید از لحاظ عملکرد تیروئید مورد بررسی قرار گیرد.وی گفت: این اختلال در بزرگسالان نیز به پف آلودشدن سر و صورت، چهره زرد رنگ و ورم در ناحیه دست و پا احساس سرما حتی در هوای گرم منجر می شود به طوری که ممکن است در هوای گرم از پوشش بیشتری  برای گرم کردن خود استفاده کنند که علت آن کم بودن متابولیسم و سوخت و ساز بدن این افراد است.دکتر رمضانژاد تاکید کرد: حرکات کند، یبوست، حرف زدن کند، ضربات قلب کند، افسردگی و بی حوصلی، احساس ضعف و خستگی و تمایل به خواب از دیگر علائم این اختلال است و خوشبختانه این بیماری قابل درمان است اما درمان آن بیشتر باید به طور کامل تا مادام العمر انجام شود در موارد کمی از هاپیوتیروئیدی درمان مادام العمر ندارد و طبق تشخیص پزشک مصرف داروهای آنها در زمان خاص خود قطع خواهد شد.

صرف صبحانه نوجوانان را لاغر نگه می دارد

پژوهشگران می گویند نوجوانانی که به طور مرتب صبحانه صرف می کنند در مقایسه با سایر همسالانشان که صبحانه نمی خورند بیشتر ورزش می کنند، تغذیه سالمتری دارند و کمتر با افزایش وزن روبرو می شوند.
خبرگزاری رویترز از واشنگتن؛ در یک تحقیق جدید الگوهای تغذیه ای، وزن و شیوه زندگی دو هزار و 216 نوجوان در منطقه مینیاپلیس در ایالت مینه سوتا مدت پنج سال مورد بررسی قرار گرفت. این نوجوانان در شروع تحقیق کمتر از  15 سال سن داشتند. محققان دریافتند هرچه صرف صبحانه در نوجوانان منظم تر باشد شاخص جرم بدن آنها کمتر است.  BMI نسبت وزن به قد بدن است. وزن نوجوانانی که همیشه از صرف صبحانه خودداری می کردند 3/2 کیلوگرم بیشتر از سایر همسالانشان بود که هر روز صبحانه می خوردند. مارک پریرا از دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه مینه سوتا و سرپرست این مطالعه می گوید نوجوانانی که بطور مرتب و به ویژه هر روز صبحانه خود را می خورند در کل شیوه زندگی سالمتری دارند. آنها بسیار فعالترند و در مجموع تغذیه بهتری دارند، بنابراین کمتر چربی مصرف می کنند و جذب کلسترول آنها کمتر و الیاف بیشتر است. به گفته محققان 25 درصد کودکان آمریکایی صبحانه نمی خورند. از طرف دیگر چاقی در بین نوجوانان و جوانان شایع است. این موضوع که کسانی که هیچ وقت صبحانه نمی خورند چاق تر از کسانی هستند که مرتب صبحانه می خورند ظاهرا تناقض آمیز است.
پریرا می گوید صرف صبحانه به کنترل بهتر اشتها در سراسر روز کمک می کند و همچنین مانع از پرخوری موقع ناهار یا شام می شود.وی برای وعده صبحانه انتخابهای سالم غذایی را توصیه می کند.
غلات آماده صبحانه که سرشار از شکر و سرشار از الیاف و ریزمغذی هاست را می توان با شیر کم چرب یا مقداری میوه یا آب میوه مصرف کرد. مشروح این یافته ها در مجله طب کودکان Pebiatrics منتشر شده است.


افراد چاق بیشتر در معرض خواب آلودگی هنگام رانندگی هستند

افراد فربه با قب قب بلند و گردن کوتاه و شکم چاق اغلب هنگام خواب، خروپف های شدیدی داشته و بیشتر در معرض خطر تصادفات جاده ا ی هستند. دکتر عبدالحمید حسین نیا از ارائه دهندگان مقاله در سمینار اختلال خواب کنگره بین المللی جراحان فک و صورت با بیان این مطلب افزود: افراد چاق به علت استعداد در چرت زدن و خواب آلودگی، بیشتر در معرض خطر خواب آلودگی هنگام رانندگی هستند.
این متخصص افزود: مرور مقالات نشان می دهد مصرف برخی از داروها از جمله قرص های ضد حساسیت (آنتی هیستامین ها) که برای حساسیت بینی و یا حساسیت های جلدی مصرف می شوند و نیز مصرف مشروبات الکلی، آمار تصادفات را بالا می برد. همچنین داروهای آرام بخش و غذاهای تخمیری مانند دوغ نیز زمینه را برای چرت زدن و خواب آلودگی مهیا می سازد. شایان ذکر است، طبق مطالعات انجام شده، حدود 10 درصد سوانح رانندگی در انگلستان در رابطه با خواب آلودگی بوده و کسانی که دچار خرناس هنگام خواب بوده اند، احتمال خطر تصادفات در آنها 30 درصد بیشتر از افرادی بوده که دچار خروپف شبانه نبوده اند.

آرتروز و برنشیت شایع ترین بیماری های دوران سالمندی

محققان اعلام کردند آرتروز و برونشیت شایع ترین بیماری های دوران سالمندی محسوب می شوند.
محققان آلمانی اعلام کردند برخلاف تصور موجود بیماری های قلبی و سرطان ها بیماری های شایع دوران سالمندی نیستند بلکه بیماری های مفاصل و ریه در این سنین شایع تر است.بنابراین گزارش، برونشیت مزمن شایع ترین بیماری در مردان بالای 75 سال و درد مفاصل شایع ترین بیماری در زنان در این سنین است.این گزارش می افزاید: از هر سه فرد سالمند بالای 65 سال یک نفر از افسردگی رنج می برد و از هر ده نفر سالمند سنین هشتاد سال یک نفر در معرض خطر سکته مغزی قرار دارد.بر اساس این گزارش، بیست درصد زنان هشتاد سال به بالا از پوکی استخوان و یک چهارم از ضعف مثانه رنج می برند و از هر هشت فرد سالمند بالای 75 سال یک تن در معرض سکته قلبی قرار دارد.محققان بر اساس این تحقیق تاکید کردند، بیماری های مفصلی و ریوی بیشترین میزان ابتلا را در میان سالمندان دارد.

 بهترین راه پیشگیری از بروز حساسیت های فصل بهار
بهترین راه پیشگیری از بروز حساسیت های فصل بهار همچون عطسه، گرفتگی و خارش بینی، استفاده از قرص و اسپری های تجویز شده از سوی پزشک است. دکتر " یحیی داوودی " متخصص گوش و حلق و بینی و جراح سر و گردن با بیان این مطلب افزود: افرادی که به فصل بهار آلرژی دارند برای پیشگیری از حساسیت باید در ابتدا از تماس با گیاهان و یا هر چیز دیگری که باعث این حساسیت می شوند، بپرهیزند. دکتر داوودی افزود: در این فصل گیاهان در حال گرده افشانی بوده و این گرده ها در فضا پخش هستند به طوری که نمی توان از آنها دوری کرد، بنابراین بهترین درمان و پیشگیری در این افراد مقاوم کردن بدن نسبت به گرده های موجود در فضا است. وی ادامه داد: مقاوم کردن بدن با اسپری ها و داروهای مقاوم کننده بدن نسبت به گرده های موجود در فضا باعث می شود که جدار سلول های موجود در بینی سفت شده و در نتیجه این سلول ها پاره نمی شوند.

 

سرانه مصرف نمک در کشور 5 برابر توصیه سازمان های بین المللی است

سرانه مصرف نمک در کشور10 تا 15 گرم در روز برای هر فرد است که این میزان بنا بر توصیه سازمان های بین المللی باید به 2 تا 3 گرم در روز کاهش پیدا کند. با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی عروقی و پرفشاری خون در کشور، مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطر در بروز این بیماری ها محسوب می شود. بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی اداره بهبود تغذیه جامعه معاونت سلامت وزارت بهداشت، از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد ناشی از بیماری های قلبی و عروقی است. با توجه به نقش نمک در بروز این بیماری ها و مصرف آن در کشور به میزان 5 برابر استاندارد جهانی، می توان به اهمیت این مسئله پی برد.
توصیه هایی مهم برای استفاده از نمک تصفیه شده یددار:
برای پیشگیری از برگشت اختلالات ناشی از کمبود ید در جامعه، توصیه می شود که از نمک های یددار تصفیه شده در برنامه غذایی روزانه افراد استفاده شود. وجود ناخالصی ها در نمک علاوه بر ایجاد عوارض نامطلوب باعث کاهش شوری نمک شده و در نتیجه افزایش مصرف نمک را به دنبال دارد. گرچه برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و افزایش فشار خون، مصرف کم نمک توصیه شده است، اما همان مقدار کم باید از نمک های یددار تصفیه شده باشد تا ید مورد نیاز بدن را تامین نماید و از طرفی عوارض احتمالی ناشی از وجود ناخالصی ها در نمک نیز برطرف شود. نمک های تصفیه شده یددار به دلیل خلوص بالا، میزان ید را بهتر و به مدت بیشتری حفظ می کند. نمک های یددار نباید به مدت طولانی در معرض نور خورشید و یا رطوبت قرار گیرند چرا که ید خود را از دست می دهند، بهتر است نمک یددار در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه ای رنگی با سرپوش محکم نگهداری شود. همچنین باید به تاریخ مصرف نمک و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قید عبارت یددار تصفیه شده (تبلور مجدد) بر روی بسته بندی نمک دقت شود.

 کشف محل عشق مادری در مغز

محققان ژاپنی موفق به کشف محل مربوط به عشق مادری در مغز شدند. محققان دانشگاه توکیو دریافتند بخش معینی از غشا» بزرگ بخش خاکستری مغز و سیستم لیمبیک آن تنها زمانی که مادر فرزند خودش را خندان یا گریان می بیند فعال می شود.بنابراین گزارش، کودکان دیگر افراد چنین واکنشی را در مغز مادران ایجاد نمی کند.همچنین، محققان در بررسی سیزده مادر حین دیدن فیلم ویدیوئی کودکان خندان و گریان که فرزندشان نیز جزو این کودکان بودند با استفاده از fmri دریافتند بخش های شخصی از مغز به طور خاص تنها با عشق مادری در ارتباط است.بر اساس این گزارش، سیستم لیمبیک مغز مسئول گسترش احساسات و رفتارهای عزیزی در مغز پستانداران است و تنها زمانی که مادر فرزند خود را می بیند فعال می شود.

کدهای اضافی کاربر :






Powered by WebGozar